Posted on

Vad gör en målare?

En målare har många uppdrag och de flesta av dem rör sig om att måla om. Vad du målar kan dock variera ordentligt och du kan jobba inom en rad olika branscher. Målaren kan jobba på skolor, i nyproduktion, på sjukhus, på skönhetssalonger – you name it! Detta gör målaryrket till ett flexibelt, fritt och kul yrke som även innebär att du möter många människor.

Få utlopp för din kreativitet
När du målar så får du stort utlopp för din kreativa sida – hitta ett måleri stockholm. Även om en yrkesmålare inte målar tavlor som en konstnär gör så är det i alla fall mycket du behöver tänka på. Det är till exempel viktigt att du använder rätt färgtyp på väggar, fasader och innertak. Du kanske ska måla innerväggar i olika färger och måste måla stuckaturer och snickerier på ett sätt som kräver extra gott handlag. Dina kunder kanske vill ha något utöver det vanliga och ber dig om din åsikt. Hur det än är är målaryrket så mycket mer än bara färgstrykningar med pensel.

Som målare jobbar du dessutom också mycket nära inpå andra yrkesgrupper som arkitekter, byggherrar och inredare. Detta inte minst när det rör sig om målerijobb på nyproduktion. Räkna med att den varma årstiden ger mer jobb utomhus medan den kalla säsongen innebär mer inomhusjobb.

Att måla själv
Även om du inte jobbar som målare kan det vara både kul och billigare att ge dig på målarprojektet själv. Köp en roller, färg och sätt igång! Det kan dock vara lite jobbigt att rolla väggar och tak eftersom du måste upp på stegar, hålla armarna upprätta, använda och trycka med händerna samt ofta göra flera strykningar. Måla gärna tillsammans med en annan person för att dela på uppgiften. Även om det är kul riskerar du att bli trött efter ett tag om det rör sig om stora ytor. Var också noga med att kolla upp vilken färg som passar bäst samt om färgtypen funkar på det underlag som ska målas.

Måste man studera för att bli målare?
Det finns förvisso dem som är självlärda av att ha gått som lärlingar i ett familjeföretag men många målare går också byggprogrammet på gymnasiet och riktar sedan in sig på måleri. Mycket under de åren handlar om att gå som lärling och vara ute och göra praktik. Det är nämligen det bästa sättet att lära sig från grunden och se det färdiga resultatet på plats.

Att bli målare ger dig goda framtidsutsikter och du kan starta eget företag eller jobba som anställd hos någon form av måleriföretag. Du får med dig stora friheter och kan välja ort och till och med land.