Posted on

Hantverkare och ROT-avdrag

Ordet hantverkare är egentligen ett samlingsbegrepp som beskriver en rad olika arbetare/bäst snickare stockholm. Trots att många av oss känner till vilka typer av hantverkare det finns kan det kännas lite förvirrande. På grund av detta kommer här lite kort information om vilka yrken som infaller under begreppet hantverkare. Många av dessa arbeten går att hitta inom byggbranschen.

Olika typer av hantverkare

Självklart går det att hitta ännu fler yrken som kan omfattasav hantverkar-begreppet, men listan här nedan gör det rätt tydligt vilka typer av yrken som anses tillhöra hantverkare. Vad som förenar alla som arbetar inom dessa yrken är att alla anses vara experter inom sina respektive områden. De kan med dessa kunskaper hjälpa dig vilka behov du än har. En sak som gör att yrken skiljs åt är hur de olika hantverkarna tar betalt. Det handlar nämligen mycket om vilken svårighetsgrad yrket har. Till exempel en person som installerar värmepumpar behöver mer utbildning och kunskap jämfört med personer som hjälper dig med flytten. På grund av detta kan en värmepumpsinstallatör ha ett högre pris för tjänsterna.

Dessa yrken kan definieras som en hantverkare:

  • Snickare på snickarfirma i norrtälje
  • Målare
  • Elektriker
  • Golvläggare
  • VVS/rörmokare
  • Murare
  • Takläggare
  • Flyttgubbe
  • Värmepumpinstallatör
  • Markentreprenör

Betalning för hantverkare

De allra flesta hantverkare kräver timbetalt, alltså att de ska få betalt för alla timmar de utför tjänsterna. Vid anlitande av en hantverkare kommer det anges ett timpris. Du som kund kan sedan komma överens med hantverkaren om hur lång tid det arbete som de ska utföra kommer att ta. Det gör det lättare för dig att se vad allting kommer att kosta. Dock då ingår inte priser för det  material som kommer att användas.

Snickare

ROT-avdrag

Att anlita hantverkare kan kosta väldigt mycket, speciellt vid större arbeten. Du som kund kan dock använda dig av ROT-avdraget. ROT står för Renovering, Ombyggnad samt Tillbyggnad. Det innefattar alltså de allra flesta hantverksyrken. Det är regeringen som infört ROT och det anses vara ett typ av skatteavdrag. Du som tar del av ROT-avdraget kommer endast att behöva betala en del av hela kostnaden för hantverkaren. Staten står för den andra delen, men det finns en del regler och krav du måste följa för att anlita hantverkare med ROT-avdrag. Kort sagt är det inte alltid lätt att veta vilka yrken som ingår i gruppen hantverkare. Det finns en hel del att läsa om ämnet ifall du är intresserad att lära dig mer. Det allra viktigaste är att du som behöver hjälp av en hantverkare känner till vilken typ av hantverkare du behöver hjälp av. Har du problem i badrummet är det VVS eller rörmokare du ska kontakta. Men om du behöver hjälp med att bygga garage kan en snickare vara det du ska söka efter.